Mensen hebben altijd naar vrijheid gestreefd en mensen sterven er letterlijk voor. Het is moeilijk om van het leven te genieten en tevreden te zijn zonder enige mate van vrijheid. We kennen verschillend vormen van vrijheid zoals vrijheid van meningsuiting, van godsdienst, van vereniging, intellectuele vrijheid enzovoort. Dit zijn externe vormen van vrijheid en ze zijn afhankelijk van de situatie. Deze zijn belangrijk maar, maar het is nog geen echte vrijheid. Echte vrijheid is niet geconditioneerd. Echte vrijheid is van geen enkele situatie afhankelijk. Deze vrijheid noemen we innerlijke vrijheid. Vaak wordt het ook verlichting of realisatie genoemd.

Innerlijke vrijheid betekent niet alleen dat je je licht, gelukkig en vrij voelt. Dat is prachtig, maar het is slechts het begin van innerlijke vrijheid, van verlichting, van realisatie. Innerlijke vrijheid betekent dat je vrij bent om al je aspecten, uit te drukken in relatie met anderen. Het betekent de vrijheid om je aanwezigheid, je kracht, je wil, je liefde, je creativiteit, je helderheid, je sensitiviteit, al je innerlijke vermogens te belichamen en te leven. Jouw leven wordt dan een weerspiegeling van je innerlijke vrijheid.

Er is niets abstracts of zweverigs aan innerlijke vrijheid. Het is super praktisch en noodzakelijk. Het is essentieel voor ons welzijn en onze ontwikkeling. Zonder innerlijke vrijheid kunnen we niet optimaal groeien en bloeien. Wanneer je innerlijke vrijheid hebt bereikt, dan voel je je niet alleen maar licht, gelukkig en vrij, maar je bent ook in staat, capabel om je leven moeiteloos vorm te geven volgens jouw diepste wensen. Je hebt immers al je innerlijke vermogens beschikbaar, zoals je kracht, je wil, je vertrouwen, je helderheid, je intelligentie, die je nodig hebt om je doelen te realiseren en je dromen te verwezenlijken. Innerlijke vrijheid is dus ook de vrijheid om te zijn en te doen wat je werkelijk wilt.